Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο που είναι κρυμμένο κάτω από το συκώτι σας. Αποθηκεύει χολή, ένα υγρό που βοηθά το σώμα να καίει λίπος.
Τι είναι οι χολόλιθοι; - Χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες που σχηματίζονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Μπορούν να είναι μικροσκοπικά στίγματα ή να πάρουν τόσο μεγάλο μέγεθος, όσο το σύνολο της χοληδόχου κύστης, η οποία μπορεί να είναι μέχρι και 15εκ. Κανονικά, η χοληδόχος κύστη γεμίζει με χολή μεταξύ των γευμάτων. Στη συνέχεια, όταν τρώμε λιπαρά τρόφιμα, η χοληδόχος κύστη αδειάζει τη χολή στο έντερο.Μερικές φορές, όμως, οι πέτρες μπορούν φράξουν τη χοληδόχο κύστηκαι άλλες φορές να ερεθίσουν μόνο τη χοληδόχο κύστη. Αν οι πέτρες βγουν έξω από τη χοληδόχο κύστη, μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα.


Ποια είναι τα συμπτώματα της χολολιθίασης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χολόλιθοι δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Όταν το κάνουν προκαλούν τα κάτωθι συμπτώματα:

  • Πόνο στην κοιλιά - συχνά στη δεξιά πλευρά ακριβώς κάτω από το θώρακα ή στην μέση άνω τμήμα της κοιλιάς
  • Ο πόνος στην πλάτη ή τον δεξιό ώμο
  • Ναυτία και έμετος

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε πέτρες στη χολή, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, τότε μάλλον δεν θα χρειαστεί θεραπεία. Αλλά αν αρχίζουν να έχουν συμπτώματα, θα πρέπει να πάρετε θεραπεία. Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά συχνά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.


Οι χολόλιθοι προκαλόυν σοβαρά προβλήματα;

Όχι συνήθως. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως:

  • Ίκτερος, μια κατάσταση που χρωματίζει το δέρμα και τα μάτια κίτρινα
  • Λοίμωξη
  • Ρήξη χοληδόχου κύστης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο
  • Φλεγμονή του παγκρέατος (το πάγκρεας είναι ένα όργανο που εκκρίνει τις ορμόνες και τους χυμούς που συμμετέχουν στην κατανομή των τροφίμων)

 

Πώς ανιχνεύουμε αν έχουμε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Κάνοντας μια απεικονιστική εξέταση, το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει την
εικόνα της χοληδόχου κύστης σας. Ακόμη και αν οι εξετάσεις δείξουν ότι έχετε πέτρες στη χολή, αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κι άλλες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι σχετίζονται πέτρες σας και τα συμπτώματά σας.


Πώς αντιμετωπίζονται χολόλιθοι; - Οι άνθρωποι με χολόλιθους έχουν γενικά 3 επιλογές θεραπείας:

  1. Καμία θεραπεία - Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους χωρίς συμπτώματα. Αν αρχίζουν να έχουν συμπτώματα, μπορούν να σκεφτούν σχετικά με τη θεραπεία στη συνέχεια.
  2. Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης Με τις πέτρες - Η χειρουργική επέμβαση για αφαλιρεση της χοληδόχου κύστης είναι επέμβαση ρουτίνας. Η χειρουργική επέμβαση δεν επηρεάζει την πέψη, .ομως περίπου το 50% όσων κάνουν τη χειρουργική επέμβαση έχουν ήπια συμπτώματα αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, του ελαφρύ πόνου και του μετεωρισμού . Αυτά τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται.
  3. Υπάρχει θεραπεία για να απαλλαγούμε από τις πέτρες, αλλά να κρατήσουμε τη χοληδόχο κύστη - Οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτή την προσέγγιση μπορεί να πάρουν φάρμακα για να διαλυθούν οι χολόλιθους ή να αντιμετωπιστούν με μια συσκευή που σπάει πέτρες (ή και τα δύο). Αυτές οι θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν αλλά θα πάρουν χρόνο - μήνες έως χρόνια, με αμφίβολα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα πρέπει αν αντιμετωπίζονται άμεσα. Επιπλέον, οι πέτρες μπορεί να επανέλθουν μετά από αυτές τις θεραπείες.

 

Πώς μπορώ να ξέρω ποια θεραπεία είναι σωστήι;

Η σωστή θεραπεία θα εξαρτηθεί από:

  • Πόσο μεγάλες είναι πέτρες.
  • Πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματα

 

Μπορώ να κάνω κάτι για να μη δημιουργηθούν πέτρες στη χοληδόχο κύστηι;

Ναι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε τον εαυτό σας σε ένα υγιές βάρος. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν πέτρες στη
χοληδόχο κύστη. Αν σκοπεύετε να χάσετε βάρος γρήγορα, ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό λίθων.


Τι είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;

Αφαίρεση χοληδόχου κύστης είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης ονομάζεται "χολοκυστεκτομή." Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης:

  • Με λαπαροσκοπική χειρουργική - Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα "λαπαροσκόπιο,« ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα που έχει μια ελαφριά και μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη για να δεί το εσωτερικό του σώματος. Η κάμερα σχετικά με το πεδίο στέλνει εικόνες από το εσωτερικό του σώματος σε μια οθόνη τηλεόρασης. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή 3-4 εκ, στην κοιλιά κάτω από τον ομφαλό, ώστε να χωρέσει το λαπαροσκόπιο. Στη συνέχεια, ο χειρουργός φουσκώνει τη κοιλιά με αέριο διοξείδιο του άνθρακα ώστε να σχηματιστεί ένας θόλος για μπορεί να δει μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια ο χειρουργός κάνει 2 ή 3 τομές περίπου 1εκ, ώστε να τοποθετήσει τα εργαλεία μετα οποία θα εκτελέσει την επέμβαση. Οι περισσότερες χολοκυστεκτομές γίνονται χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική χειρουργική, αλλά μερικές φορές και η ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη διότι η χοληδόχος κύστη και το χοληφόρο οδό είναι πολύ φλεγμονώδη ώστε να καθίσταται πιο ασφαλής η ανοικτή προσέγγιση.
  • Με ανοικτή χειρουργική επέμβαση: Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός κάνει μια τομή στην κοιλιά, κάτω από το δεξιό πλευρικό τόξο αρκετά μεγάλη για να κάνει τη χειρουργική επέμβαση άμεσα. η χοληδόχος κύστη μπορεί να αφαιρεθεί επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Αλλά εάν ο καρκίνος είναι ο λόγος για τη χειρουργική επέμβαση, τότε περιλαμβάνει την αφαίρεση πιθανώς και τμήματος του ήπατος. Όμως το δυσάρεστο είναι ότι ο καρκίνος δύσκολα διαγιγνώσκεται προεγχειρητικά και συνήθως η διάγνωση γίνεται μετεγχειρητικά.


Πριν από την επέμβαση:
Ο γιατρός σας θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει εάν το ήπαρ σας λειτουργεί κανονικά. Θα παραγγείλει μια απεικονιστική εξέταση που ονομάζεται ένας υπέρηχος, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας. Αυτή η δοκιμή θα δείξει αν έχετε πέτρες στη χολή και αν η χοληδόχος πόρος διατείνεται ή αποφράσσεται. Εάν η χοληδόχου πόρου είναι αποκλεισμένη από μια πέτρα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση που ονομάζεται "ERCP" που σημαίνει "ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειοπαγκρεατογραφία" με την οποία αναγνωρίζονται οι λίθοι στο χοληδόχο πόρο και αφαιρούνται.

 

Ποια είναι τα οφέλη από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;

Εάν έχετε υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση το κύριο όφελος είναι η εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

 


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης; - Οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνιοι αλλά αφορούν:

  • Βλάβη στο χοληφόρο δέντρο που μεταφέρει τη χολή
  • Διαφυγή χολή στη κοιλιά
  • Αιμορραγία
  • Κακώσεις στα σπλάχνα
  • Λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος

Αν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, μάλλον θα είναι σε θέση να βγει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο.
Αν υποβληθεί σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση, μάλλον θα μείνει στο νοσοκομείο 3 έως 4 ημέρες.
Μετεγχειρητικά πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους για ένα μήνα και η ακολουθείται ειδική δίαιτα

 


Διαιτητικές συμβουλές μετά τη χολοκυστεκτομή
Στην περίοδο μετά την αφαίρεση χολής, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί απουσίας έτοιμης χολής (αποθηκευμένης στη χοληδόχο κύστη) και να παράγει παρουσία λιπαρών τροφών. Για να μη στρεσαριστεί στη νέα κατάσταση ο οργανισμός θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά σε χρονικό διάστημα διαφορετικό για το κάθε άτομο. Σε πρώτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα αποφεύγονται:
1 Ζωικά λίπη (βούτυρο, λίπος)
2 Λιπαρά κρέατα (χοιρινό, εντόσθια, πέτσες κοτόπουλου εκτός άπαχου μοσχαριού), ψάρια
(οστρακοειδή, μπαρμπούνια, καλαμάρια, γαρίδες)
3 Γάλα και προϊόντα του, εκτός των άπαχων
4 Κρόκος αυγού και σε ότι χρησιμοποιείται
5 Οινοπνευματώδη και αναψυκτικά
6 Γλυκά, σοκολάτες, παγωτά
7 Κακάο και Nescafe (όχι φίλτρου)
8 Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο
9 Τηγανητά φαγητά, καρυκεύματα και σάλτσες για φαγητά
Στη συνέχεια προστίθενται σταδιακά στο καθημερινό μενού ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, ολόκληρο το αυγό, κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, κυρίως γαλοπούλας, κοτόπουλου και μόσχου. Εισέρχονται ακόμα το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί ανάλατοι, τηγανητά ψάρια, γλυκά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά σε μέτριες ποσότητες. Τελικά σε διάστημα δύο μηνών το αργότερο προστίθενται προϊόντα όπως οι σοκολάτες, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οστρακοειδή, κρέατα πλήρη πάχους, βούτυρο και γενικότερα μεταπηδά ο ασθενής στο προ της επέμβασης μενού του. Εάν αναπτύξετε οποιαδήποτε τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τις εβδομάδες μετά την επέμβαση, καλέστε τον γιατρό σας

  • Πυρετός ή ρίγη
  • Ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρω από τις περικοπές από τη χειρουργική επέμβαση σας
  • Σοβαρές κράμπες ή πόνος στην κοιλιά
  • Φούσκωμα (αίσθηση σαν κοιλιά σας είναι γεμάτη από φυσικό αέριο)
  • Κίτρινο δέρμα ή τα μάτια
  • Ναυτία ή έμετος

 

Μπορεί η επέμβαση να επηρεάσει το πώς το σώμα μου διασπά τα τρόφιμα;

Η χειρουργική επέμβαση δεν επηρεάζει πάρα πολύ την πέψη. Αλλά περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν τη χειρουργική επέμβαση έχουν ήπια συμπτώματα αργότερα,
συμπεριλαμβανομένων χαλαρά κινήσεις του εντέρου, του φυσικού αερίου, ή φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται.